BREAK DANCE

Počeci breakdancea

Breakdance, popping i locking su plesni stilovi koji su se počeli pojavljivati u Americi sedamdesetih godina 20. stoljeća i još uvijek žive i razvijaju se unutar hip hop kulture. Važno je napomenuti da su popping i locking originalno funk plesni stilovi, a da su se kasnije infiltrirali u hip hop kulturu.

Breakdance natjecanja

Na breakdance natjecanjima battleovi plesača se izvode pojedinačno ili zajedno u timovima jedni protiv drugih. Cilj je da plesač određenog tima kroz vlastite izvedbe i najbolje moguće pokrete bude bolji od protivničkog plesača. Postoje pravila ponašanja za vrijeme natjecanja. Tako, na primjer, namjerno dodirivanje nekog protivnika u većini slučajeva dovodi do diskvalifikacije plesača ili čitavog tima. Izabrani suci, koji su većinom bivši ili aktualni plesači  breakdancea odlučuju o pobjedniku.

Breakdance na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Breakdance bi se kao natjecateljska disciplina trebao pojaviti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Osim breakdancea organizatori su, želeći olimpijski program učiniti zanimljivijim mlađoj publici, uključili i surfanje, slobodno penjanje te skateboard. Izbor ovih disciplina odgovara željama organizatora da “se poveže sa sportovima prisutnim diljem svijeta s ciljem da se Igrama da urbanija, prirodnija i više umjetnička dimenzija”, istaknuo je Tony Estanguet, šef organizacijskog odbora Igara Pariz 2024.

Breakdance pridružen WDSF-u

Breakdance se pojavio na Igrama mladih u Buenos Airesu prošle godine u obliku dvoboja (“borbi”), a ta je disciplina pridružena Svjetskoj federaciji sportskog plesa (WDSF). Kandidati su se mogli kvalificirati slanjem videosnimke. Dvorana u kojoj su se natjecali “brejkeri” svakog dana je bila puna gledatelja.