BREAKING

Breaking je ples koji je nastao krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Bronxu, tj. u New Yorku. Plesači i plesačice koji se bave ovim plesom se nazivaju B-Boy (Break-Boy) ili B-Girl (Break-Girl). Pokreti u breakingu više podsjećaju na akrobacije negoli na plesne korake. Neki pokreti izvode se u stajaćem položaju (Indian Step, Crazy Rock), dok su najfascinantniji oni koji se izvode na podu. To su Power-Moves, nastali iz gimnastičkih pokreta te podrazumijevaju stajanje na rukama (Windmill, Flare, Headspin) te Footwork, kada su i ruke i noge na podu. Ove pokrete su osmislili sami breakeri te su stoga i najkreativniji. Ne smijemo zaboraviti i na posljednju vrstu break pokreta, a to su poznati Freezovi i Diss-Moves. Freezovi su pokreti koji simboliziraju pauzu, a izvode se tako da se nasloni na ruke i podigne tijelo u zrak (Baby Freeze, Air Freeze). Diss-Moves su pokreti specifični za breaking, a kojima se jedan breaker 'ruga' drugom te ga tako dodatno izaziva.

HIP HOP

Hip hop je plesni izričaj pojedinca u istoimenoj supkulturi, čija je osnova u grooveu i vlastitoj interpretaciji glazbe. Hip hop plesačima omogućuje da izvode koreografije na svoj jedinstven način te da ples bude karakterističan upravo po izvedbi plesača. Hip hop je i kulturni pokret koji je nastao 70-ih godina na ulicama Bronx-a (New York) i tada se proširio po cijelom svijetu. Danas se hip hop sastoji od energičnih plesnih pokreta i kao takav je posebno zanimljiv mlađoj populaciji. Plesači uz hip hop ples imaju mogućnost psihičkog i fizičkog razvoja, jer učenje novih pokreta zahtjeva korištenje uma i pokretanje tjelesnih mišića. Ovakvi treninzi razvijaju motoričke sposobnosti i koordinaciju, a plesači uče i kako kroz timski rad postići što bolje rezultate. Na treninzima se, prije svega, rade vježbe zagrijavanja, zatim se uče osnovne hip hop tehnike, koje se objedinjuju i vježbaju kroz pažljivo osmišljene plesne koreografije.

OSTALI STILOVI

Ne postoji točna definicija street plesova. Street plesovi kao pojam su spoj raznih plesnih utjecaja koji se i dan danas formiraju i stvaraju u svijetu. House, popping, locking, uz druge stilove predstavljaju urbani plesni pokret koji uključuje stav, stil odijevanja, glazbu, pokrete i groove. House je stil koji je nastao u Chicagu i New Yorku, u kojem plesači obično prepuštaju nekoj opuštenoj vibraciji da im preuzme gornji dio tijela i ruke, a naglašavaju brz i složen rad stopala.
Popping je stil koji je nastao na zapadnoj obali SAD-a. Ima sporiji tempo i definira se kroz jake kontrakcije mišića nazvane pops. Ovaj stil prožet je preciznom i robotskom vibracijom što ga čini prepoznatljivim. Locking izgleda lagano i jednostavno. To je zato što je glazbena podloga funk, a izvodi se uživo tako da je osjećaj još bolji! Legenda kaže da je Lock ovom plesnom stilu dao ime kad je američki plesač Don Campbell pokušao napraviti potez nazvan Funky Chicken, ali neuspješno. Street jazz je svojevrstan “hibrid” između jazz plesa i hip hopa. Karakterizira ga oštrina i odsječenost pokreta te brze i energične izolacije i okreti tijela, a sve uz dobru plesnu tehniku.